Kulinarne trofeum Oli i Patrycji

I Wojewódzki Konkursie „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne”

Uczniowie z Zespołu Szkół i Placówek im. Hugona Kołłątaja są profesjonalistami w swoim fachu. Podejmują różnorodne wyzwania i udowadniają, że na Miodowej 1 kształci się najlepszych specjalistów, a młodzież z technikum żywieniowego ma umiejętności „na medal”. Konkretnie rzecz ujmując, „na puchar”, bo takie złote trofeum zdobyły uczennice Aleksandra Czarnecka i Patrycja Bidzińska uczęszczające do klasy drugiej technikum żywienia i usług gastronomicznych. Dziewczęta wzięły udział w I Wojewódzkim Konkursie „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne” zorganizowanym pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Tematem przewodnim kulinarnej rywalizacji były „Wariacje kulinarne z warzywami w roli głównej”, a uczestnicy zjechali, m. in. z Rudy Śląskiej, Bytomia, Tychów czy Pszczyny.

I Wojewódzki Konkursie „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne”

Przedstawicielki naszej szkoły przygotowały i zaprezentowały danie główne oraz deser pod wspólną nazwą „Warzywa z łososiem i jabłkiem oraz cukiniowa rozkosz”. Dzieło Oli i Patrycji konkurowało, m.in. z sorbetem jarmużowo-miętowym czy stekami z warzyw, kaszy i grzybów. Ostatecznie po burzliwych obradach jury w składzie: Paweł Wójcik szef kuchni i prezes Śląsko-Jurajskiego Stowarzyszenia Qulinarnego, Grzegorz Saba – szef kuchni Restauracji „Moja Pasja” w Sosnowcu, Małgorzata Pawełczyk i Stanisława Wróbel – nauczyciele, przyznało dziewczętom I miejsce.

I Wojewódzki Konkursie „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne”

Uczennice wróciły z Sosnowca z nagrodami rzeczowymi w postaci sprzętu AGD i dyplomami, ale przede wszystkim z radością i satysfakcją z dobrze wykonanego zadania. Dyrekcja Kołłątaja oraz nauczycielka przedmiotów zawodowych – p. Aldona Drabek-Cebula nie kryją zadowolenia i dumy z umiejętności i sukcesu Oli i Patrycji. Zapewniają także, że stworzą dziewczętom warunki do rozwijania oraz promowania ich kulinarnego talentu i pasji. Nagroda w sosnowieckim konkursie była jednym z powodów do dumy. Drugiego dostarczył absolwent Kołłątaja Maciej Musiał – obecnie szef kuchni restauracji „Poziom 511”, który poprowadził warsztaty kulinarne dla opiekunów drużyn konkursowych. To niezmierny zaszczyt kibicować uczniom podczas rywalizacji, ale równie miło jest obserwować gastronoma – profesjonalistę do niedawna jeszcze zasiadającego w ławie Zespołu Szkół i Placówek im. Hugona Kołłątaja.

Zobacz więcej zdjęć!

Gratulujemy naszej zdolnej młodzieży i z niecierpliwością czekamy na kolejne sukcesy !

avatar

Post author

Polonistka i bibliotekarka z zamiłowania i wykształcenia, opiekunka Szkolnego Koła Dziennikarskiego. Wraz z grupą ambitnych, kreatywnych i niezastąpionych uczennic redaguje gazetę Hugołłaj. Uwielbia czytać książki i zrywać polne kwiatki.

Leave a Reply