Kulinarna terapia, czyli…

26613996025_36d3092087_k

Uczniowie szkół gimnazjalnych zawsze są mile widzianymi gośćmi w Zespole Szkół i Placówek im. Hugona Kołłątaja. Tak było i wówczas, gdy przyjęliśmy przedstawicieli Gimnazjum Nr 2, którzy przybyli do nas na zajęcia warsztatowe pt. „Lecznicze właściwości przypraw i ich zastosowanie w gastronomii”. Młodzież z klasy gastronomicznej stworzyła młodszym kolegom warunki umożliwiające zrealizowanie praktycznej części projektu edukacyjnego. Tematem przewodnim były przyprawy, które swoim smakiem i aromatem wzbogacają dania i potrawy, a dodatkowo posiadają właściwości lecznicze dobroczynne dla naszego organizmu. Uczestnicy projektu za pomocą narządów zmysłu poznali, m.in. rozmaryn, czosnek, kminek i czarnuszkę. Dowiedzieli się, po które z nich warto sięgnąć, aby złagodzić drobne dolegliwości, takie jak: katar, ból głowy, zmęczenie czy bezsenność.

26010997953_e7d9e7b399_k

W części praktycznej gimnazjaliści samodzielnie wykonali pastę z twarogu i kminku oraz guacamole z avocado. Smakowitości posłużyły do przygotowania przekąsek na pełnoziarnistym chlebie upieczonym bez użycia tradycyjnej mąki. Uzupełnieniem tego zdrowego menu była rozgrzewająca herbatka z rozmarynem i miodem oraz „eliksir zdrowia” z kurkumą i imbirem. Jedną z atrakcji przygotowanych dla zaproszonych gości była wizyta w pracowni hotelarskiej funkcjonującej przy szkole. Tutaj uczniowie poznali zasady pracy recepcji hotelowej oraz oddali się błogiemu lenistwu w pokoju relaksacyjnym. Podsumowaniem spotkania było wręczenie certyfikatów potwierdzających udział w warsztatach. Zapraszamy do nas ponownie w nowym roku szkolnym

Zobacz więcej zdjęć!

avatar

Post author

Polonistka i bibliotekarka z zamiłowania i wykształcenia, opiekunka Szkolnego Koła Dziennikarskiego. Wraz z grupą ambitnych, kreatywnych i niezastąpionych uczennic redaguje gazetę Hugołłaj. Uwielbia czytać książki i zrywać polne kwiatki.

Leave a Reply