Technik Żywienia

i usług gastronomicznych

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z połączenia zawodów kucharz oraz Technik organizacji usług gastronomicznych i pozwala na uzyskanie kwalifikacji do pracy w obu zawodach.

Obecnie zawód ten w sposób profesjonalny kształcony w naszej szkole pozwoli fachowo i merytorycznie przygotować młodzież do wykonywania prac zarówno w:

  • kuchni na stanowisku kucharza,
  • doradcy żywieniowego potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę,
  • kelnera obsługującego właściwie i rzetelnie gości.

Szybkie tempo życia współczesnego człowieka, natłok codziennych obowiązków zawodowych i domowych powoduje często brak czasu na przygotowanie wartościowych posiłków, dlatego wiele osób decyduje się na spożywanie gotowych posiłków w lokalach gastronomicznych lub zamawia catering . Technik żywienia i usług gastronomicznych to ciekawy i ponadczasowy kierunek nauczania polecany w szczególności tym, którzy:

  1. lubią eksperymentować podczas przygotowania posiłków tworząc nowe, własne receptury posiłków i napojów,
  2. chcą odżywiać się zdrowo i racjonalnie zgodnie z nowoczesnymi trendami żywieniowymi,
  3. są otwarci i kreatywni w aranżowaniu dekoracji potraw, stołów i sal konsumenckich,
  4. chcą w przyszłości założyć własną działalność w branży gastronomicznej,
  5. chcą podjąć pracę w lokalach gastronomicznych w kraju i zagranicą.

Uczniowie mają możliwość odbycia praktyki zawodowej za granicą oraz w renomowanych firmach lokalnych.

Zespół Szkół i Placówek im. Hugona Kołłątaja
ul. Miodowa 1
42-400 Zawiercie

Telefon: (32) 67-238-03
Email: kontakt@kollataj.edu.pl
Web: kollataj.edu.pl