Warsztaty kulinarne dla gimnazjalistów

_DSC0254

Wszystkie rodzime święta mają bogatą tradycję i piękną oprawę. Polska Wielkanoc przypada na czas wiosenny, gdy przyroda budzi się do życia i świat wokół rozkwita. Świętowaniu Zmartwychwstania Pańskiego towarzyszy przygotowywanie pisanek, święconki oraz ozdabianie domu zielonymi gałązkami i pierwszymi kwiatami. Wielkanoc to także przyrządzanie tradycyjnych wypieków i potraw, a wśród nich popularnych w naszej kulturze mazurków. Uczniowie z Zespołu Szkół i Placówek im. Hugona Kołłątaja zaprosili młodszych kolegów z Gimnazjum Nr 2 im. Stanisława Szymańskiego oraz z Gimnazjum Nr 3, aby wspólnie cieszyć się atmosferą Wielkiej Nocy.

_DSC0220

Goście z gimnazjum uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w formie „Kursu wypieku i zdobienia mazurków wielkanocnych”. Pieczołowicie i starannie zagniatali kruche ciasto i wylepiali nim swoje foremki, a wszystko pod czujnym okiem uczniów z technikum żywieniowego. Gdy słodkie wypieki nabierały rumianości w piekarnikach, zaproszeni goście degustowali smaczne risotto oraz galaretkowo – owocowy deser przyrządzone przez starszych kolegów – gastronomów. Podziwiali także wielkanocne aranżacje i dekoracje przygotowane przez młodzież z technikum hotelarskiego.

_DSC0207

Odwiedzili również nową pracownię hotelarską funkcjonującą przy Zespole Szkół i Placówek im. Hugona Kołłątaja. To tutaj uczniowie przygotowują się do egzaminu zawodowego.Na zakończenie wizyty goście Kołłątaja dekorowali swoje mazurki, nadając im wiosennego i świątecznego charakteru. Był to ostatni „test” przed wręczeniem certyfikatów potwierdzających uczestnictwo w wielkanocnych warsztatach kulinarnych.

Serdecznie dziękujemy za wspólnie spędzony czas i zapraszamy na kolejne spotkania!

avatar

Post author

Polonistka i bibliotekarka z zamiłowania i wykształcenia, opiekunka Szkolnego Koła Dziennikarskiego. Wraz z grupą ambitnych, kreatywnych i niezastąpionych uczennic redaguje gazetę Hugołłaj. Uwielbia czytać książki i zrywać polne kwiatki.

Leave a Reply