Zdrowo, kolorowo, sałatkowo

27306498284_a295262125_k

Bywają przekąską, dodatkiem, deserem lub samodzielnym daniem. Są niezastąpione w trakcie obiadu, uroczystego przyjęcia czy wizyty niezapowiedzianych gości. Sałatki, bo o nich mowa, zyskują coraz większą popularność, zarówno ze względu na walory smakowe, jak i na wartość odżywczą. Z tego powodu uczniowie klasy pierwszej technikum żywieniowego urządzili prawdziwy festiwal smaków i przygotowali niezwykłe smakowitości.

27306980304_2595407033_k

Młodzi kucharze wykorzystali różnorodne składniki, dodatki i przyprawy. Zaproponowali zarówno dania w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Skomponowali soczyste owoce z kolorowymi galaretkami oraz dresingiem jogurtowo-miodowym. Na stole pojawiły się także sałatki z dodatkiem kurczaka i żółtego sera. Nieocenionym witaminowym akcentem stały się sałata, zielony ogórek, rzodkiewka i szczypior. Po takiej uczcie barw, zapachów i smaków już nikogo nie trzeba przekonywać, że sałatki są dobre na wszystko!

Zobacz więcej zdjęć!

avatar

Post author

Polonistka i bibliotekarka z zamiłowania i wykształcenia, opiekunka Szkolnego Koła Dziennikarskiego. Wraz z grupą ambitnych, kreatywnych i niezastąpionych uczennic redaguje gazetę Hugołłaj. Uwielbia czytać książki i zrywać polne kwiatki.

Leave a Reply