Zwycięstwo w konkursie kulinarnym

_DSC0147

Jeszcze nie opadły emocje po marcowym sukcesie kulinarnym naszych gastronomek, a już świętujemy kolejne zwycięstwo Aleksandry Czarneckiej i Patrycji Bidzińskiej. Uczennice klasy drugiej technikum żywieniowego pokonały 17 drużyn, w tym dwie zagraniczne i zajęły  1 miejsce w konkursie „Młodzi Gotują”. Przedsięwzięcie już po raz dziewiąty zostało zorganizowane w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Karola Adamieckiego w Dąbrowie Górniczej. Udział w imprezie nie był przysłowiową „bułką z masłem”, bo do rywalizacji przystąpiły zwarte, gotowe i profesjonalnie przygotowane drużyny, m.in. z Żor, Lublińca a nawet z Czech czy z Włoch. Tematem przewodnim tegorocznej edycji był „Makaron ręcznie robiony z dowolnymi dodatkami”. Zwycięzcę wyłoniła komisja konkursowa w składzie: Marta Witek – autorka bloga kulinarnego „Na Widelcu”, Adrian Feliks – uczestnik programu TOP CHEF, Kamil Skalczyński – Sushi Master, Paweł Ferenc – kucharz, były uczestnik konkursu.

_DSC0131

Jury miało trudne zadanie, gdyż przygotowane potrawy swym poziomem dorównywały ofercie kulinarnej ekskluzywnych restauracji. Spośród kilkunastu propozycji: słodkich, wytrawnych, mniej lub bardziej wyszukanych, wybrano tę jedyną, przygotowaną przez uczennice z Kołłątaja i zaprezentowaną pod nazwą „Wyspa Rozmaitości”. Można by wiele pisać o składnikach i technikach przygotowania nagrodzonej potrawy, ale w dużym skrócie składała się ona z makaronu pomidorowego przekładanego farszem ze szpinaku, fety i suszonych pomidorów. Dodatkowo na talerzu znalazły się karmelizowane nowalijki, emulsja bazyliowa i sos truskawkowy. Dziewczęta wykazały się nie tylko kulinarnym talentem, ale także doskonałą organizacja pracy, wrażliwością estetyczną i opanowaniem w sytuacjach stresowych. Warto dodać, że o zwycięstwie zadecydowała także wiedza teoretyczna sprawdzana w pisemnym teście.

Zobacz więcej zdjęć!

Ola i Patrycja zdobyły puchar, dyplomy i nagrody rzeczowe, ale wzbogaciły się również o doświadczenie kulinarne, które z pewnością wykorzystają w przyszłej pracy zawodowej. Dyrekcja szkoły oraz nauczycielka przedmiotów zawodowych – p. Aldona Drabek-Cebula gratulują dziewczętom sukcesu oraz zapewniają wsparcie i pomoc w rozwijaniu umiejętności kulinarnych i zdobywaniu kolejnych nagród.

avatar

Post author

Polonistka i bibliotekarka z zamiłowania i wykształcenia, opiekunka Szkolnego Koła Dziennikarskiego. Wraz z grupą ambitnych, kreatywnych i niezastąpionych uczennic redaguje gazetę Hugołłaj. Uwielbia czytać książki i zrywać polne kwiatki.

Leave a Reply